ضعف جنسي در مردان ديابتي

طبق تحقيقاتي كه در ايتاليا انجام شده است تقريبا 56% از مردان ديابتي از ناتواني جنسي رنج ميبرند. همچنين مشخص شده است كه تقريبا تمام افرادي كه به ناتواني جنسي مبتلا هستند دچار افسردگي ميشوند. ناتواني جنسي درمورد مرداني كه هنوز بدنشان ميتواند انسولين بسازد قابل درمان ميباشد.

ديابت داراي عوارض بسيار نامطلوبي نظير آسيب هاي عصبي و نابينايي و ناشنوايي و اختلال در حواس پنجگانه و عدم توانايي در كنترل ماهيچه ها و ناتواني جنسي مي باشد. الت تناسلي تنها عضو بدن انسان است كه ميتواند مقدار خون ورودي به درون خود را كنترل كند. ماهيچه هاي اطراف سرخرگهاي آلت تناسلي بوسيله انقباض موجب جلوگيري از جريان يافتن مقادير زياد خون دراين عضو مي گردند. هنگامي كه مردي تحريك ميشود مغز فرد پيامهاي عصبي خاصي به دستگاه تناسلي ميفرستد و موجب آزاد شدن ماده بنا نيتريت اكسايد ميشود كه اين ماده باعث انبساط و گشاد شدن رگهاي خوني آلت تناسلي و به تبع آن نعوظ ميگردد.

اكثر آسيبهاي وارد شده به سيستم عصبي كه در اثر ديابت ايجاد شده باشد قابل بهبودي است اما گاهي اوقات اين آسيب ها جدي و غيرقابل برگشت مي باشد. بعنوان مثال اگر كسي بر اثر ديابت نابينا گردد هيچگاه بهبود نخواهد يافت اما ناتواني جنسي ناشي از ديابت حالتي است كه برگشت پذير ميباشد.

هنگامي كه غذا ميخوريد قند خونتان افزايش مي يابد اگر اين افزايش شديد باشد مقدار اضافي قند خون به ديواره سلولها مي چسبد و ميتواند به خصوص در سلولهاي عصبي موجب خسارتهايي گردد. مقدار قند چسبيده شده به سلولها را ميتوان با آزمايشي بنام HBA1C ميتوان تشخيص داد. اگر نتيجه بدست آمده بالاتر از 6.1 باشد فرد در معرض خطر قرار دارد. افرادي كه از ناتواني جنسي ناشي از ديابت رنج ميبرند بايد هرماه اين آزمايش كه بيانگر ميزان رعايت نكات رژيمي در 12 هفته اخير و همچنين ازمايش ديگري بنامfructosamine كه نشانگر رعايت نكات رژيمي در دو هفته اخير ميباشد را انجام دهند. هر گاه كه نتيجه آزمايشHBA1C بيشتر از 6.1 باشد دكتر بايد ميزان دارو و شخص ديابتي بايد رژيم غذايي اش را تغيير دهد. بعد از مدتي شخصي كه دچار ناتواني جنسي شده است قادر خواهد بود كه فعاليت مجدد قواي جنسي خود را بدست آورد.

آيا Glycemic index مقياس خوبي است؟

بسياري از كتابهاي تغذيه اي ليستي از غذاها را به همراه گلايسميك ايندكس شان ارائه مي دهند و به شما توصيه مي كنند كه از مصرف غذاهايي كه داراي گلايسميك ايندكس بالا هستند خودداري نماييد.

بعد از مصرف غذاها قند خون افزايش مي يابد در اين ميان شكر خالص بيش از تمام انواع مواد غذايي موجب افزايش قند خون ميشود. گلايسمسك ايندكس در اصل نسبت بين مقدار افزايش قند خون در اثر مصرف يك غذا به مقدار افزايش قند خون در اثر مصرف مصرف شكر معمولي است.

غذاهايي كه كربوهيدرات موجود در آنها آرامآرام شكسته و جذب شده و وارد جريان خون مي شود و از افزايش ناگهاني قند خون جلوگيري مينمايند داراي گلايسميك ايندكس پايين تر و غذاهايي كه قند موجود در آنها سريع تر وارد جريان خون شده و موجب افزايش ناگهاني قند خون ميگردند داراي گلايسميك ايندكس بالاتري هستند. اكثر دانه هاي غلات و حبوبات كامل و سبزيجات غير نشاسته اي داراي گلايسميك ايندكس پاييني هستند و بر عكس شكر، غلات و آردهاي تصفيه شده ، سبزيجات ريشه اي و نشاسته اي و ميوه ها داراي گلايسميك ايندكس بالايي هستند.

نگاه كردن به جدول گلايسميك ايندكس خالي از لطف هم نيست. مثلا هويج داراي گلايسميك ايندكسي در حد شكر است. با توجه به اينگونه تناقضات دانشمندان فرمول ديگري را براي دسته بندي مواد غذايي در نظر گرفتند بنام گلايسميك لود Glycemic Load.

براي بدست آوردن گلايسميك لود يك غذا بايد مقدار كربوهيدرات موجود در يك واحد از يك ماده غذايي را در گلايسميك ايندكس آن ضرب نماييد. گلايسميك لود(GL) يك غذا بجاي اينكه به شما بگويد يك ماده غذايي در مدت زماني ثابت چقدر قند خونتان را افزايش ميدهد بيان ميدارد كه اين ماده غذايي چقدر قند وارد جريان خونتان خواهد نمود. هويج و سيب زميني از مواد غذايي هستند كه داراي گلايسميك ايندكس بالايي هستند اما محاسبات جديد ميگويد به فرض در مورد هويج با اينكه گلايسميك ايندكسي معادل 131 دارد اما گلايسميك لود آن 10 ميباشد يا مثلا سيب زميني با گلايسميك ايندكس 121 داراي گلايسميك لود 45 مي باشد و پاپ كورن با گلايسميك ايندكس 79 گلايسميك لودي معادل چهار دارد.

غذاهايي كه قسمت زيادي از آنها را آب يا هوا تشكيل داده است حتي اگر داراي گلايسميك ايندكس بالايي باشند منجر به افزايش بيش از حد قند خون در بدن شما نميشوند.

به عبارت ديگر در مصرف غذاها بايد علاوه بر گلايسميك ايندكس گلايسميك لود را هم مد نظر قرار داد و اين براي افراد معمولي مقداري سردرگم كننده است و به عنوان يك توصيه فقط ميتوان گفت كه سعي كنيد غذاهاي داري گلايسميك ايندكس بالا را با غذاهاي داري گلايسميك ايندكس پايين بصورت توام مرد مصرف قرار دهيد و در عين حال گوشه چشمي هم به گلايسميك لود آن داشته باشيد.

مصرف زياد چربي براي ديابتي ها مضر است (به نقل از سايت روزنامه جام جم) افراد ديابتي مجبورند مصرف كربوهيدرات هاي تصفيه شده را در رژيم غذايي شان كاهش دهند.

تحقيقي كه در دانشگاه كمبريج انجام شده است نشان مي دهد كه افراد ديابتي همچنين موظفند مصرف چربيي هاي موجود در رژيم غذايي خود را كاهش دهند.

بعد از صرف غذا قند خون افزايش مي يابد. در صورتي كه قند خون بيش از اندازه افزايش يابد قند اضافي به ديواره سلولها چسبيده و سرانجام تبديل به ماده اي سمي بنام سوربيتول مي شود. اين ماده سمي با آسيب به سلولها ميتواند منجر به حملات قلبي و مغزي و نابينايي و ناشنوايي، نارسايي هاي كليوي ، ناتواني جنسي و ديگر عوارض ديابت ميشود.

آزمايش HbA1c نشان ميدهد كه چه مقدار قند به ديواره سلولها چسبيده است. مقادير بالا در اين تست نشانگر مصرف زياده از حد مواد قندي و كربوهيدرات هاي پيچيده از دو هفته قبل تا روز انجام آزمايش ميباشد.

تحقيق انجام شده همچنين نشان ميدهد كه مقادير اين آزمايش به واسطه مصرف مقادير زياد چربي نيز افزايش مي يابد. علت چيست؟

نحوه عملكرد انسولين اينگونه است كه با تاثير بر روي گيرنده هاي سلولي موجب افزايش ميزان ورود قند به درون سلولهاي بدن مي شود. مصرف مقادير زياد چربي ها منجر به چرخش اين گيرنده ها به درون سلول شده و منجر به كاهش اثر انسولين ميشود، لذا ديابتي ها بايد در مصرف چربي ها به همراه وعده هاي غذايي كمي دقت به خرج دهند.

وعده هاي هنگام غروب موجب بالا رفتن بيش از حد معمول قند خون ميشود

مهمترين زمان ورزش كردن براي ديابتي ها بعد از صرف وعده غذايي غروب فرا مي رسد. وقتي كه شما غذا ميخوريد ميزان قند خونتان افزايش مي يابد و ميزان اين افزايش براي وعده هاي هنگام غروب بيشتر از وعده هاي هنگام صبح است. قندي كه شما ميخوريد در بافتهاي ماهيچه اي و كبدي و دستگاه گردش خون ذخيره ميگردد و اگر شما بتوانيد با ورزش كردن مقدار قند ذخيره شده در بافتهاي ماهيچه اي را بسوزانيد بعد از صرف غذا بجاي اينكه قند اضافي در خون باقي بماند وارد بافت ماهيچه اي شده و از افزايش سريع قند خون جلوگيري به عمل مي آورد. از آنجايي كه اكثر مردم در صبح بيشتر از زمان عصر و شب فعاليت ميكنند و مقداري از ذخاير ماهيچه اي را كاهش ميدهند لذا در هنگام صبح ميزان افزايش قند خون نسبت به هنگام عصر و شب كمتر است. لذا ميتوان نتيجه گيري كرد كه يك فعاليت سبك بعد از وعده هاي هنگام صبح و عصر بسياري از مشكلات ديابتي ها را حل ميكند.

ديابت بر اثر تغذيه نامناسب

پيشرفت شغلي و کاري در مردان 35تا 70سال اغلب مهمتر از تغذيه سالم و درست ، ورزش ، داشتن وزن مناسب و تناسب اندام است . اين موضوع بيشتر در مرداني صدق مي کند که مي بايست بهتر از هر کس ديگري اهميت تغذيه درست با ورزش و... را بدانند؛ يعني کساني که در مراکز درماني و پزشکي مشغول به کار هستند. دانشمندان امريکايي در يک بررسي و مطالعه نشان داده اند که عواملي مانند تغذيه ، ورزش و... تاثير مستقيمي در ميزان ابتلاي افراد به بيماري ديابت دارد. در اين بررسي ، عادت هاي غذايي بيش از 40هزار مرد 40تا 75سال مورد پرسش قرار گرفت . همه شرکت کنندگان در اين بررسي ، در مراکز درماني و پزشکي مشغول به کار بودند و در آغاز بررسي هيچ گونه بيماري قلبي ، عروقي ، ديابت و سرطان نداشتند. با توجه به نتايج پرسش و پاسخها، دانشمندان دو گروه مختلف از مردان را طبقه بندي کردند. گروه اول سبزي ، ميوه ، ماهي ، مرغ و غلات و گروه دوم گوشت قرمز، کنسرو ماهي ، سيب زميني سرخ شده و ديگر محصولات پرچربي ، غلات شيرين شده ، شيريني و دسر به مقدار زياد مصرف مي کردند. 12سال بعد، دانشمندان اين مردان را دوباره آزمايش کردند تا خطر ابتلا به بيماري ديابت را مشخص کنند؛ بعلاوه آنها عواملي مانند وضع جسماني فرد، حرکات بدني و سيگار کشيدن را هم در نظر گرفتند. نتايج بدين ترتيب بود: خطر ابتلا به ديابت در مرداني که از تغذيه و روش زندگي سالم و درست بهره مي بردند، به مراتب کمتر از حد معمولي بود؛ اما در مرداني که تغذيه و روش زندگي شان نادرست بود، اين خطر تا 2برابر حتي بيشتر افزايش مي يافت . در افرادي که در آنها اضافه وزن و کمبود حرکات بدني ديده مي شد، خطر ابتلا به بيماري ديابت از نوع دوم ، به مراتب بالا بود. بررسي و مطالعات صورت گرفته ثابت مي کند که عادتهاي غذايي ، تاثير روشن و مشخصي در ميزان ابتلاي افراد به بيماري ديابت از نوع دوم دارد.